Dotacja na małe przetwórstwo i handel we własnym gopodarstwie

W tym artykule opowiem Wam o programie Przetwórstwo i marketing produktów rolnych w ramach PROW 2014-2020. Działanie to jest kontynuacją dobrze znanego programu z lat 2007-2013 w ramach, którego odbywała się modernizacja zakładów przetwórczych, a składane wnioski najczęściej dotyczyły wielomilionowych inwestycji. W obecnym programie wprowadzono pewną nowość, która daje możliwość startu z małym przetwórstwem  rolnikom. 

Podstawowe warunki

W ramach działania odbędzie się nabór tematyczny dotyczący wsparcia na rozpoczęcie działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa produktów rolnych. Z wnioskiem na uruchomienie firmy będzie mógł wystąpić rolnik, domownik lub małżonek rolnika podlegający z mocy ustawy i w pełnym zakresie ubezpieczeniu społecznemu rolników KRUS.

Maksymalna wysokość pomocy wynosi 300.000 zł, a poziom pomocy 50%. Oznacza to, że ARiMR zrefunduje nam inwestycje na poziomie 600 tys. zł.

Na jakie przetwórstwo otrzymamy dotacje

Fotolia_2973990_Subscription_LProgram umożliwia nam utworzenie firmy, która będzie się zajmowała przetwórstwem produktów rolnych wytwarzanych w naszym gospodarstwie. Dotacje możemy uzyskać na jeden z następujących kierunków produkcji:

  • Przetwórstwo mięsa (produkcja wędlin, z wyjątkiem uboju o dużej skali);
  • Przetwórstwo mleka (produkcja serów);
  • Przetwórstwo owoców i warzyw (produkcja soków, dżemów za wyjątkiem produkcji napojów winopochodnych i winopodobnych);
  • Przetwórstwo zbóż (może to być mini piekarnia, za wyjątkiem produkcji słodu);
  • Przetwórstwo ziemniaków, jaj, miodu, lnu i konopi, roślin oleistych, wysokobiałkowych;
  • Przetwarzania produktów rolnych na cale energetyczne;
  • Zamrażania produktów rolnych;
  • Przechowywania produktów rolnych (chłodnie i magazyny)

Szczegółowy wykaz produktów, które mogą podlegać przetwarzaniu zawiera Załącznik nr 1 do Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej z wyłączeniem produktów rybnych. Dodatkowo rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi określi wykaz  kodów PKD, które będą wspierane w ramach działania.

Warto nadmienić, że pomoc nie ogranicza się jedynie do samego przetwórstwa. Dofinansowanie można uzyskać również na wprowadzanie naszych produktów do obrotu, zarówno w zakresie hurtowym jak i detalicznym.

Koszty kwalifikujące się do zwrotu

W ramach uruchamianej działalności do dotacji kwalifikują się następujące kategorie kosztów:

  • Budowy, modernizacji lub przebudowy budynków produkcyjnych lub magazynowych, które stanowią infrastrukturę zakładów przetwórczych;
  • Maszyny lub urządzenia do przetwarzania, magazynowania lub przygotowania produktów do sprzedaży;
  • Aparatury pomiarowej, kontrolnej oraz sprzętu do sterowania procesem produkcji lub magazynowania;
  • Urządzeń służących poprawie ochrony środowiska;

a ponad to koszty zakupu oprogramowania, wdrożenie certyfikatu systemów zarządzania jakością, opłaty za patenty i licencje i pozostałe koszty ogólne.

Więcej informacji o działaniu znajdziecie na wideo. Weźcie tylko pod uwagę fakt, że maksymalna kwota pomocy wynosi nie 100, a 300 tys. zł

 Brak ograniczeń

W programie dla osób uruchamiających małe przetwórstwo w oparciu o produkty z własnego gospodarstwa nie ma dwóch ograniczeń, które skutecznie odstraszyły wnioskodawców z działania Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw.

  1. Lokalizacja operacji – wymóg zlokalizowania przedsiębiorstwa w miejscowościach powyżej 5 tys. mieszkańców skutecznie ograniczał grono zainteresowanych. Często było tak, że wnioskodawca prowadził działalność na obszarach wiejskich ale znajdował się w granicach miasta o dużej liczbie mieszkańców co eliminowało go z grona potencjalnych beneficjentów. W tym programie nie stawia się żadnych ograniczeń co do lokalizacji inwestycji, co w przypadku przetwórstwa ma niebagatelne znaczenie;
  2. Miejsca pracy – drugim zniechęcającym czynnikiem okazała się konieczność tworzenia dodatkowych miejsc pracy za każde otrzymane 100 tys. zł. Jak powszechnie wiadomo, dodatkowa umowa o pracę generuje koszty pracy w tym ZUS i nie zawsze ten etat jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania firmy, dlatego wielu przedsiębiorców rezygnowało z dotacji i realizował przedsięwzięcia we własnym zakresie. W omawianym programie nie ma konieczności tworzenia jakichkolowiek miejsc pracy.

Nie sztuką jest wyprodukować. Sztuką jest SPRZEDAĆ !

 I na koniec najważniejsze. Dzisiaj stworzenie nowego produktu nie stanowi najmniejszego problemu. Sztuką jest znaleźć klienta i mu ten produkt sprzedać. A dokładnie rzecz ujmując sprzedać tyle produktów, aby wystarczyło na pokrycie kosztów. Dlatego jeżeli interesuje Was temat uruchomienia małego przetwórstwa na poziomie gospodarstwa zacznijcie od szkolenia KRÓTKI ŁAŃCUCH DOSTAW, jakie będziemy organizować w naszej firmie przed naborem wniosków (bilet na szkolenie będziecie mogli zakupić za pośrednictwem  naszego sklepu od początku marca)

Serdecznie zapraszamy :)



Autor:

Robert Sekuła

Od ponad 10 lat z PASJĄ prowadzi firmę doradczo-szkoleniową MANAGER PROJECT, która pozyskuje dotacje i pomaga w rozwoju gospodarstw i firm. Uwielbia zdobywać i dzielić się wiedzą z innymi :). Z zamiłowania winoogrodnik i podróżnik.

Podziel się!

Jeżeli podoba Ci się ten produkt, podziel się tą informacją ze znajomymi na facebooku google+ lub twitterze :)


Chcesz być na bieżąco?

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas więcej informacji na temat 'Dotacja na małe przetwórstwo i handel we własnym gopodarstwie'

Komentarze

  • darek

    Robercie w jednym z punktów na co możemy dostać dotacje napisane jest Przechowywania produktów rolnych (chłodnie i magazyny), czyli jeśli zamierzam produkować sok jabłkowy to mogę wybudować sobie chłodnie i magazyn na ten surowiec(jabłka) i na produkt (soki)? Dobrze rozumuję ?

    • Robert Sekuła

      Tak, powiem więcej z uwagi na przepisy fitosanitarne taki magazyn będziesz musiał posiadać, tak samo jak magazyn na produkt finalny..

  • Beata

    Witam,
    Jestem żoną rolnika w pełnym zakresie w Krus 4 lata. Mąż posiada 47 ha.
    Czy dzierżawa notarialna dziesięcioletnia daje mi prawo ubiegania się o dotację w działaniu Przetwórstwo i marketing produktów rolnych? Jeśli tak to jaki areał powinnam dzierżawić ?
    Mam realny pomysł co do uruchomienia małego przetwórstwa na poziomie gospodarstwa , mąż ma produkcję roślinną – rzepak, pszenica, buraki cukrowe.
    Poszłabym w kierunku przetwórstwa pszenicy tj. wypieku chleba i innego pieczywa metodami tradycyjnymi celem zachowania lokalnego dziedzictwa i kultywowania tradycji, ponadto usługowo magazynowałabym zboże m.in. z męża produkcji rolnej (mamy odrębność majątkową) jeśli by tak się dało zgodnie z warunkami przyznania pomocy..
    Inwestycja polegałaby na czymś w rodzaju budowy budynku produkcyjnego do wypieku chleba (coś na zasadzie piekarni ale całkowicie metodą tradycyjną – wypiek w piecu chlebowym, tradycyjne zaczyny i wyrabianie ciasta) i budowy hali magazynowej do przechowywania zboża z własnego gospodarstwa do celów przetwórstwa i jakieś urządzenia i infrastruktura w kontekście ochrony środowiska (przydomowa oczyszczalnia ścieków).
    Ponadto zakup urządzeń do przetwarzania, magazynowania i przygotowania produktów do sprzedaży hurtowej.
    Poza dochodem z produkcji pieczywa z własnej produkcji rolnej i usługowym przechowywaniem zbóż – Wartością dodaną byłyby dochody z opłat za ścieżki/warsztaty tematyczne nt tradycyjnego wypieku chleba wraz z historią zarówno produkcji zbóż jak i samego wypieku na przestrzeni dziejów oraz możliwością samodzielnego upieczenia bochenka ( dla szkół i innych wycieczek zorganizowanych)
    Pomysł ten chodzi mi po głowie od dłuższego już czasu, brakuje środków i profesjonalnego doradztwa.
    Bardzo proszę o wsparcie.

    • Robert Sekuła

      Witaj Beata,
      Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam ale Twój komentarz mi umknął. Jeżeli chodzi o program „przetwórstwo” to z wnioskiem może wystąpić również małżonek rolnika ubezpieczony w KRUS. Tutaj masz możliwość uzyskania 300 tys, przy zwrocie na poziomie 50% i dotyczy to zarówno piekarni jak i przechowywania zboża. Na działalność edukacyjną możesz skorzystać z tzw. małych projektów, tam do wzięcia jest 50 tys przy zwrocie 80% i to są środki na organizację warsztatów, kursów itd.
      Zapisz się powyżej na szkolenie podczas, którego dostaniesz niezbędne informacje do sfinansowania swojego projektu.
      Pozdr

  • Katarzyna Czekaj

    Witaj,
    Robercie jetem rolnikiem ryczałtowym i jestem ubezpieczony w KRUS od 10.2013 więc w październiku tego roku 2016 będzie 3 lata. Posiadam budynki po ubojni trzody chlewnej i myślałem żeby je przerobić na małą przetwórnię. Jestem też Prezesem w inne spółce czy to może być jakaś przeszkoda żeby starać się o dofinansowanie?

  • pablo__

    Witam
    Mając małe gospodarstwo (ponizej 10 tys euro) moge skorzystac z programu na pczetwotstwo? chodzi o mini piekarnie..

  • Rafal

    Witaj Robercie. Mam plan co do przetwórstwa a więc przechodzę odrazu do rzeczy. Wraz z ojcem i braćmi posiadamy bardzo Dużą hodowle bydła mięsnego rasy limousine. I chciałbym skorzystać z tej pomocy na budowę małej ubojni tylko i wyłącznie na uboj bydła w mniejszej skali czyli maks do 5 sztuk tygodniowo. Zwierzęta do uboju były by to wyłącznie z naszych gospodarstw i tylko odsadki o.wadze do 300 kg. Przy ubojni musiał bym mieć też chłodnie aby te mięso magazynowac czyli tusze i poltusze. A następnie to sprzedawał bym do restauracji. Czy na ten cel mogę uzyskać dofinansowanie?? I w jakiej kwocie?? I gdzie mógłbym szukać informacji o stworzeniu ubojni??